LAKSA JOHOR
bahan A
- 1kg ikan kembung direbus & diambil isinya
- 500 gram ikan parang / ikan tenggiri direbus & diambil isinya (ambil air rebusan ikan ) - sebahagian untk mengisar bahan A, sebahagian lagi untk dicampur kedalam kuah laksa
- 500 gram udang basah direbus dan diambil isinya (air rebusan udang : basuh & goreng sikit kulit udang barulah direbus kulit itu dgn mangkuk besar air)
- 3keping ikan kurau masin
- 4sudu besar udang kering } direbus bersama udang basah
- 1 genggam ikan bilis } direbus bersama udang basah
kesemua bahan A dikisar menggunakan air rebusan ikan tadi
bahan B
- 20 tangkai cili kering
- 15 ulas bawang merah
- 10 ulas bawang putih
- 10 batang serai
- 4cm halia
- 4cm lengkuas
- 2cm kunyit
- 1/2 keping belacan
- 9 sudu besar ketumbar
- 3 sudu besar jintan putih
- 3 sudu besar jintan manis
- 1 peket kecil kerisik
kesemua bahan B diatas dikisar
bahan C
- 1 kepal / genggam asam jawa
- 1 cawan air - air asam jawa
- 2 biji kelapa parut - diambil santan pekatnya
- 3 sudu besar gula melaka
- 1 mangkuk besar air rebusan udang dan air rebusan ikan
- ajinomoto, gula, garam secukup rasa
- 1 peket rempah kari ikan
- minyak secukup rasa
cara menyediakan
- panaskan minyak , kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
- kemudian masukkan bahan A dan kacau rata
- masukkan bahan C dan kacau rata
- didihkan dan masak sehingga molek pekatnya, kepekatan kuah adalah mengikut citarasa masing2
- apabila kuah telah masak, hidangkan bersama mee laksa
SELAMAT MENCUBA
boleh lihat di link ini yer .. :)
menarik.teruskan share resepi yang lazat2 :)
ReplyDeletebaik .. bnyak lg resepi akn sy share yer ^_^
Delete