Thursday, 7 August 2014

Laksa Johor

LAKSA JOHOR 


bahan A 

  • 1kg ikan kembung direbus & diambil isinya
  • 500 gram ikan parang / ikan tenggiri direbus & diambil isinya  (ambil air rebusan ikan ) - sebahagian untk mengisar bahan A, sebahagian lagi untk dicampur kedalam kuah laksa
  • 500 gram udang basah direbus dan diambil isinya (air rebusan udang : basuh & goreng sikit kulit udang barulah direbus kulit itu dgn mangkuk besar air)
  • 3keping ikan kurau masin
  • 4sudu besar udang kering } direbus bersama udang basah
  • 1 genggam ikan bilis } direbus bersama udang basah
kesemua bahan A dikisar menggunakan air rebusan ikan tadi 

bahan B 
  • 20 tangkai cili kering
  • 15 ulas bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 10 batang serai
  • 4cm halia
  • 4cm lengkuas
  • 2cm kunyit
  • 1/2 keping belacan
  • 9 sudu besar ketumbar
  • 3 sudu besar jintan putih
  • 3 sudu besar jintan manis
  • 1 peket kecil kerisik 
kesemua bahan B diatas dikisar

bahan C 
  • 1 kepal / genggam asam jawa
  • 1 cawan air - air asam jawa
  • 2 biji kelapa parut - diambil santan pekatnya
  • 3 sudu besar gula melaka
  • 1 mangkuk besar air rebusan udang dan air rebusan ikan
  • ajinomoto, gula, garam secukup rasa
  • 1 peket rempah kari ikan 
  • minyak secukup rasa 
cara menyediakan 
  1. panaskan minyak , kemudian tumiskan bahan B hingga wangi 
  2. kemudian masukkan bahan A dan kacau rata
  3. masukkan bahan C dan kacau rata
  4. didihkan dan masak sehingga molek pekatnya, kepekatan kuah adalah mengikut citarasa masing2
  5. apabila kuah telah masak, hidangkan bersama mee laksa 
SELAMAT MENCUBA
boleh lihat di link ini yer .. :)

2 comments:

  1. menarik.teruskan share resepi yang lazat2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik .. bnyak lg resepi akn sy share yer ^_^

      Delete